POSEBNI UVJETI POTPORA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE I ZAPOŠLJAVANJE U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić 9. veljače 2023. je u Petrinji predstavio mjere pomoći za Sisačko-moslavačku županiju za 2023. godinu vrijedne šest milijuna eura. Predmetna pomoć će se dodjeljivati u vidu nove mjere te izmjene postojećih mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Relevantne izmjene odnose se na mjere Samozapošljavanje i Mobilnost radne snage.

Za mjeru Mobilnost radne snage uvedena je ciljana skupina „Korisnici potpore za samozapošljavanje u 2023. godini, registrirani na području Sisačko-moslavačke županije, a koji su izvršili promjenu prebivališta na način da su se preselili iz ostalih županija Republike Hrvatske“, koja može ostvariti potporu do 7.000,00 EUR.

Za mjeru Samozapošljavanje uvedena je odredba da podnositelji zahtjeva koji registriraju poslovni subjekt na području Sisačko-moslavačke županije mogu ostvariti potporu u iznosu do 15.000,00 EUR bez obzira koju od prihvatljivih djelatnosti registriraju. S obzirom da je predmetni maksimalni iznos za druge županije ograničen isključivo na djelatnosti iz prerađivačke industrije i građevinarstva, predmetna izmjena može dovesti do povlačenja značajno većeg iznosa sredstava.

Izuzevši predmetnih izmjena, uvedena je i nova mjera „Potpore za zapošljavanje u Sisačko-moslavačkoj županiji“.
Predviđene ciljane skupine ostaju nepromijenjene u odnosu na mjeru Potpore za zapošljavanje; a to su osobe koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi Zavod, a koje se zapošljavaju na području Sisačko-moslavačke županije te su:

 • osobe koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u posljednjih 6 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva;
  • osobe koje su u dobi od 15 do 24 godine;
  • osobe starije od 50 godina;
  • osobe bez završenog srednjoškolskog obrazovanja;
  • osobe koje su pripadnici romske nacionalne manjine;
  • osobe koje nemaju radnog staža, a  zapošljavaju se na poslovima u zanimanju za koje se nisu školovale;
  • osobe s invaliditetom prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi Zavod.

Preduvjeti i kriteriji za dodjelu potpore jednaki su onima za Potporu za zapošljavanje, dok je trajanje potpore predviđeno za 12 mjeseci.

Visina potpore koju je moguće ostvariti iznosi:

POTPORA ZA ZAPOŠLJAVANJEOsoba s osnovnom školom, bez završene osnovne škole i stečene kvalifikacijeOsoba sa završenim srednjoškolskim obrazovanjemOsoba sa zvanjima stečenim po programima visokoškolskog obrazovanja
Mjesečni paušalni iznos potpore700 €820 €1.025 €
Najniži mjesečni bruto I iznos plaće temeljem ugovora o radu za sufinanciranu osobu700 € bruto I iznos plaće820 € bruto I iznos plaće1.025 € bruto I iznos plaće

Za dodatne informacije o svim postojećim mjerama aktivne politike zapošljavanja, kao i načina kako doći do njih, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila.

Podijeli:

Poslednje sa bloga

EU fondovi

Iako smo svi upoznati sa nazivom EU fondovi dali zaista znamo što su to EU fondovi i koja je njihova svrha? Europski fondovi – predstavljaju

Pošaljite nam poruku